Din brødsamlingX
Viser resultater for :
Vi fandt desværre ikke noget brød, men vi vil gerne hjælpe. Prøv igen.
16. marts 2018 Inspiration 9 min. Af: Kohberg

De fem grundsmage giver uanede muligheder

Dine burgere og sandwich får nyt liv med den rette kombination af salt, surt, sødt, bittert og umami. Ifølge Cateringlandsholdet er brugen af de fem grundsmage ikke bare vejen til tilfredse gæster – ved at være bevidst om grundsmagenes mange variationsmuligheder bliver dine sandwich og burgere automatisk endnu bedre.
Del

Fem smage der tilfredsstiller gæsten
Smagen er omdrejningspunktet, når Cateringlands-holdet sammensætter en burger eller sandwich. Det handler om en velbagt bolle og en bøf eller pålæg af god kvalitet, men der er også noget andet på spil; balancen mellem syre, sødt, salt, bittert og umami.

- På Cateringlandsholdet er det alfa omega, at vi arbejder med de fem grundsmage. For hvis ikke retten indeholder alle fem, så mangler gæsten simpelthen noget smagsmæssigt og får ikke til fulde en tilfreds-stillende spiseoplevelse, forklarer Casper Bøgeskov, der er en af deltagerne på Cateringlandsholdet, som han i 2016 vandt OL-bronze med.
Sandwich og burgere er populære elementer på menukortet, og det er der en god grund til:
- I gode burgere og sandwich er de fem grundsmage fuldt repræsenteret. De ligger bogstavelig talt lag på lag og skaber sammen en fuldendt servering. Men hvis vi for eksempel serverer en burger, der kun be- står af en sød bolle, en bøf og bitter salat, så mangler gæsten både noget syre og salt – uanset hvor lækker bollen er. Derfor er for eksempel dressing og bacon lige så vigtige dele af vores burgerserveringer, for- klarer Casper Bøgeskov.


Vidste du, at...
Umami betyder velsmag på japansk. Begrebet umami blev første gang beskrevet i 1908, men først i 2002 blev umami officielt gjort til en grundsmag i Danmark.


Udvid værktøjskassen, og skab nyt

Arbejdet med de fem grundsmage er ikke noget nyt fænomen. En lang række klassiske danske retter som for eksempel smørrebrød og brændende kærlighed formår at kombinere syre, sødt, salt, bittert og umami. Men med grundsmagene som rettesnor har du også redskaberne til at udvikle nye retter lige ved hånden. - Hver grundsmag indeholder en lang række alternativer, som gør det muligt at variere næsten i det uendelige. Når jeg skifter citron ud med balsamico, så tager jeg en sandwich i en ny retning, samtidig med at gæsten stadig får en fuldendt smagssammensætning. Når vi udvikler nye retter til Cateringlandsholdet, så starter vi næsten altid med at ændre ingredienser indenfor samme grundsmag, forklarer Casper.
Han sammenligner hver grundsmag med en værktøjs-kasse med masser af redskaber, der kan løse samme opgave. Hvis køkkenet har styr på værktøjskasserne og vænner sig til at bruge andet end den smagsgiver, der står først for, så vil både mad og medarbejdere udvikle sig.


Det skal helst knase lidt

Et måltid består typisk af fem til seks elementer, der skal indeholde salt, bittert, sødt, syre og umami. Men for at løfte spiseoplevelsen yderligere hos gæsten, så bør retten også indeholde et sprødt element.
- Det giver bare en helt særlig tilfredsstillelse og gør retten mange gange bedre, hvis den også har sprød-hed eller noget, der knaser lidt. For eksempel fra nødder, sprødstegte grøntsager eller en sprød skorpe på bollen.


Tips!
- Umami kan være andet end kød – grillede grøntsager tilføjer fx umami til veganske sandwich.
- Indeholder din sandwich de fem grund- smage, så prøv at tilføje fedt og en stærk ingrediens. Det vil give den endnu flere dimensioner.
- Skab variation i konsistensen – fx ved at vende tern af æble og peberfrugt i salaten.

Nyheder & inspiration
Få inspiration, og læs nyheder om brød, brødtrends og meget andet!